Пратеће манифестације 56. Филмских сусрета - Биоскоп "Cineplexx"

Пратеће манифестације 58. Филмских сусрета - Биоскоп "Cineplexx"

CINEPLEXX Ниш

Улаз је бесплатан

 

27.8.2023.

18,00 Кино регион: "Добродошао кући, брате" (Vitaj Doma, Brate!)

Режисер: Peter Serge Butko

Улоге: Robert Jakab, Jaroslav Valentik, Miroslav Babiak, Marina Dir, Jan Sklenar

Година: 2022

Трајање: 104 мин

Синопсис:

Марина долази код својих родитеља у Бачки Петровац да представи свог вереника, познатог писца Золтана. Упорном апстиненту и вегетаријанцу у почетку није лако у селу познатом по кобасицама и ракији. Све док сви не поверују да ће Золтан написати књигу о њима и да ће коначно постати познати широм света... Маринин отац Карол би требало да буде задовољан због среће своје кћерке, али долазак Золтана буди тајну која је заувек требало да остане скривена. Када сунце загреје врелу српску равницу, словачки детонатор балканског темперамента постепено креће да гори.

 

 

28.8.2023.

18,00 Кино регион: „Славко Штимац - самотњак“

Режисер: Срђа Пенезић

Година: 2023

Трајање: 63 мин

Синопсис:

Документарни филм о нашем великом глумцу Славку Штимцу који је прошле године на Филмским сусретима добио награду “Павле Вуисић” за изузетан допринос уметности глуме у домаћем филму. Филм прати његову каријеру од детињстава до зрелог глумачког доба.

 

19,10 Кино регион: „Мавена“

Режисер: Андрија Лекић

Година: 2023

Трајање: 53 мин

Синопсис:

Радња докумнетраног филма “Мавена” састоји се од четири приче снимљене у периоду од осам година: крвна освета и њене последице, феномен вирџине, љубав између сестре и брата који има трајно оштећење мозга и последњи дани оца у терминалној фази малигне болести. Кроз те четири приче аутор промишља вечна питања о стварности, истини, потрази за домом, сећањима и љубави.

 

 

29.8.2023.

18,00 Кино регион: „Зима једног пролећа“

Режија: Милан Никодијевић

Улоге: Предраг Пега Поповић, Горан Марковић, Срђан Карановић, Рајко Грлић, Лордан Зафрановић, Богољуб Шијаковић, Зоран Ђорђевић

Година: 2022.

Трајање: 88 мин

Синопсис:

Прича о фотографији мртвог Јана Палаха и њеном аутору, о изазовима и страховима, о цензури и аутоцензури у турбулентном времену Прашког пролећа и војне интервенције СССР 1968. у тадашњој Чехословачкој. Своје виђење ових догађаја, са дистанцом од педесет година, дају филмски аутори Предраг Пега Поповић, Горан Марковић, Срђан Карановић, Рајко Грлић и Лордан Зафрановић, који су у то време студирали на ФАМУ у Прагу и активно учествовали у тим дешавањима.

 

30.8.2023.

18,00 Кино регион: „Стигме“

Редитељ: Зденко Јуриљ
Улоге: Иво Крешић, Бојан Берибака, Миро Барњак, Иван Скоко, Марио Кнезовић, Роберт Пехар
Продуцент: Томислав Бубало
Продукција: Кадар филм анд видео продуцтион
Година: 2023.
Трајање: 72 мин
Синопсис:
Филм " Стигме" се бави универзалном темом идеолошког стигматизирања. Радња филма смјештена је у западну Херцеговину, у турбулентно раздобље након Другог свјетског рата. Говори о пустоши коју у једној традиционалној средини остављају идеолошка сучељавања, што кулминира тијеком једног духанског пута. Главни лик филма је Драган, син ознаша Миле (који заврши у затвору). Драган је присиљен са скупином шверцера духана кренути на духански пут, вјерујући како нитко од шверцера не зна његов прави идентитет.

 

31.8.2023.

18,00 Кино регион: „Солченце захаја“

Редитељ: Стефан Красић
Година: 2020.
Трајање: 53 мин 30 сек
Синопсис:

Ана Хофман креће у потрагу за пореклом најпознатије словеначке народне песме „Солченце захаја“, оног тренутка када спозна да то уопште није словеначка, а поготову не народна песма.

 

19,15 Кино регион: „Кристина“

Редитељ: Никола Спасић

Улоге: Кристина Милосављевић, Марко Радишић

Сценарио: Миланка Гвоић
Година: 2022.
Трајање: 87 мин
Синопсис:

Кристина живи угодно сама, али након три случајна сусрета с Марком пита се је ли он дух или њена сродна
душа.

 

 

Летња позорница у Тврђави

Преспав
ПРЕСПАВ / Филмски Сусрети 2021

ТВ серија "Преспав" је оригинални играни телевизиски програм у формату ситкома у продукцији ОХО. Састоји се од 5 сезона за чије су потребе продуциране укупно 122 епизоде. Део њих је у копродукцији са Македонском Радио Телевизијом (сезоне 3, 4, 5).

Пансион "Преспав" је метафора реалних друштвених дешавања у Северној Македонији. У њима се огледа балкански менталитет од кога ликови не могу да побегну, док истовремено имају и жељу да успоставе и да поштују европске стандарде.

Ова ситуација доводи ликове у стални конфликт, док из њихових неспоразума произлазе комичне ситуације у којима се препознају и сами гледаоци.

Прича прати браћу Бузалевски који отварају пансион у Преспи, на месту очеве куће, уз помоћ средстава из европских ИПА фондова. Поред браће, живот у пансиону праве узбудљивим њихови романтични партнери/ке, сарадници, пријатељи из детињства и гости који долазе у рај поред Преспанског језера.

Оригинална идеја: Елеонора Венинова и Пеце Талески
Продуцент: Пеце Талески
Режија: Игор Иванов, Вардан Тозија, Гјоргји Унковски, Дина Дума и др.
Сценарио: Сашо Кокаланов (главни сценариста), Артин Селмани, Вардан Тозија и други (С. Македонија), Алек Попов и Дељана Манева (Бугарија), а од следеће шесте сезоне и Небојша Ромчевић и Маја Новељић Ромчевић (Србија).

Играју: Јелена Јованова Перић, Дритон Вејсели, Тијана Дапчевић, Игор Ангелов, Васил Зафирчев, Горан Стојаноски, Игор Стојчевски, Игор Дзамбазов, Адријан Азири, Емра Куртишова, Наташа Петровић, Владимир Тулиев, Владо Јовановски.