Filmoljupci će i ove godine od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, moći da uživaju u tradicionalnom festivalu glumačkih ostvarenja “Filmski susreti”, na kojima će biti prikazano 12 filmova u zvaničnoj selekciji, kao i 2 filma van konkurencije. Organizatori najavljuju i gostavanje velikog broja glumaca iz Srbije, ali i iz regiona, koji će se pokloniti niškoj publici.

Nakon svečanog otvaranja i dodele nagrade “Pavle Vujisić” 24. avgusta, biće prikazano debitantsko rediteljsko ostvarenje Nikole Koja “Stado”, kažu organizatori.

“Stado” je satirična komedija o životu iza kamere. Neizlečivi entuzijasti, slepi za objektivne okolnosti, stavljaju na kocku svoju egzistenciju u želji da naprave umetničko delo – navode organizatori.

Nakon toga, navode organizatori, prikazaće se film “Ustav Republike Hrvatske”, hrvatski film, u kojem glavnu ulogu tumači srpski velikan glumišta Nebojša Glogovac.

Narednog dana biće prikazan film Zdravka Šotre “Santa Maria Della Salute” o životu i ljubavi srpskog pesnika Laze Kostića, nakon čega će ljubitelji filma moći da pogledaju modernu priču “Afterparty“.

Za subotu 26. avgusta planirano je da bude prikazan film “Nigde” o ljubavnom trouglu u kojem se nalazi troje prijatelja, a nakon toga “Rekvijem za gospođu J”, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi.

Gospođa J. je donela važne životne odluke, ali da bi sve to realizovala potrebna joj je samo jedna overena potvrda – uverenje o radnom stažu za poslednjih 20 godina. U zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano – piše u opisu filma.

U nedelju će Nišlije moći da pogledaju “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi, kao i biografski film o srpskom pripovedaču Petru Kočiću “Slepi putnik na brodu ludaka”.

28. avgust rezervisan je za romantičnu komediju Danila Bećkovića “Jesen samuraja”, ali i za “Biser Bojane” Milana Karadžića.

Narednog dana, navode organizatori, biće prikazan film “Kozje uši”, kao i komedija “Igla ispod praga”.

Ovo je mediteranska komedija u kojoj se otac Petar zameri svojim parohijanima nakon što odbije da učestvuje u njihovoj prodaji zemlje – navodi se u sinopsisu.

Organizatori kažu da će 30. avgusta biti dodeljene nagrade.

Inače, organizatori su za ovu godinu najavili veći nagradni fond i dodatne prateće manifestacije.

Izvor: Južne vesti
Foto: Aleksić Ivan